Zemiakov je toľko druhov, až sa v tom človek niekedy stráca. Keď sa ocitneme na trhu, mám pocit, že potrebujem ťahák alebo navigáciu, aby som zistila, ktoré odrody sú najlepšie pre daný pokrm. Dokonca aj v priemernom supermarkete je minimálne päť odrôd zemiakov. Väčšina z nás na prvý pohľad rozpozná akurát tak starý od nového, ale výber toho najlepšieho pre konkrétne jedlo ostáva malou záhadou.
Na obale zemiakov často môžeme nájsť rozdelenie podľa varného typu, ale zemiaky možno rozdeliť do troch kategórií: škrobová, vosková, a tá medzi tým. A, samozrejme, sú tu rôzne odrody. Na čo sa ktoré hodia a ako chutia?

Russety
Stredné až veľké, podlhovasté alebo ľahko sploštené do oválu, s hnedkastou šupou a bielo-žltým ľuľkom. Sú ideálne pre ľahkú zemiakovú kašu. Tiež sú vhodné na smaženie a pečenie. Majú delikátnu chuť a ľahkú textúru. Upečený zemiak sa skvele hodí s kyslou smotanou a pažítkou, alebo ho môžete nakrájať na mesiačiky a v dobre vyhriatej rúre si pripravte domáce pečené hranolčeky.

Ružiaky
Sú malé až stredne veľké, guľaté alebo mierne podlhovasté s hladkou tenkou ružovou šupou a bielym ľuľkom. Pretože majú voskovú textúru, počas varenia sa nerozpadávajú. Preto sú výborné napríklad do gulášu alebo na varenie v šupe na zemiakový šalát či na dusené jedlá. Okrúhle ružiaky sú často označované ako “nové zemiaky”, ale termín “nové” technicky odkazuje na akýkoľvek typ zemiakov, ktoré sú pozbierané pred dosiahnutím konečnej veľkosti.

Biele zemiaky
Sú malé až stredné, podlhovastého tvaru, s bielou alebo okrovou šupou a bielym ľuľkom. Výborne držia svoj tvar aj po varení. Ich jemná tenká šupa je vynikajúca aj na prípravu jedál bez potreby šúpania. Vďaka jemnosti sú tiež vhodné na zemiakovú kašu. Plnohodnotná chuť biele zemiaky predurčuje aj na grilovanie. Alebo skúste vytvoriť vlastný zemiakový šalát s parmezánom, vajíčkami uverenými na tvrdo a bielym jogurtom.

Žlté zemiaky
Sú veľké zemiaky guľatého alebo obdĺžnikového tvaru so svetlohnedou až zlatou šupou a žltým ľuľkom. Grilovaním získajú žlté zemiaky chrumkavú kožu, ktorá spolu s hustou štruktúrou dužiny skvele chutí a vytvára mierne sladkastú karamelovú chuť. Krémová chuť a zlatá farba žltých zemiakov znamená, že môžete používať menej oleja alebo dokonca žiadny olej či maslo. Žlté zemiaky sú tiež ľahšou alternatívou pre pečenie, praženie alebo zemiakovú kašu. V šupe uvarené žlté zemiaky sceďte, nechajte vychladnúť a jemne pomocou lopárika spučte na placku – túto opečte na suchej panvici, alebo troške masla a prelejte bielym jogurtom či kyslou smotanou. Dochuťte pažítkou a strúhaným syrom. Rýchla večera alebo aj príloha k hlavnému jedlu je na svete.

Fialové zemiaky
Sú malé až stredné, podlhovastého tvaru, s modro-fialovou šupou a levanduľovo-fialovým, ružovým alebo aj bielym ľuľkom. Väčšina fialových zemiakov má pevné telo, ktoré si zachováva svoj tvar. Tým, že majú výraznú farbu a po celý rok vynikajúcu chuť, sú vďačným oživením šalátov. Fialová farba sa najlepšie zachováva úpravou na pare, ale aj pečenie a varenie sú rovnako skvelé spôsoby na prípravu. Fialové zemiaky prirodzene dopĺňajú zelený šalát svojou jemne orechovou chuťou. Čo takto prekvapiť deti farebným nedeľným obedom? Stačí, ak skombinujete ružiaky, žlté aj fialové zemiaky do jedného zemiakového šalátu, alebo ich upečte v rúre a pokvapkajte ochuteným olivovým olejom.

• Varný typ A – používajú sa na prípravu šalátov, na prílohy, nerozvárajú sa a majú pevnú lojovitú štruktúru.
• Varný typ B – používajú sa na prípravu príloh, sú polopevné, polo-múčne a majú hrubšiu štruktúru.
• Varný typ C – používajú sa na prípravu príloh, zemiakových kaší, viac sa rozvárajú.
• Varný typ D – sú silno múčnaté, rozvárajú sa a používajú sa na výrobky.

Zemiakový šalát s chobotnicou

Chobotnica je zložitejšia na prípravu a dlho som hľadala recept, ktorý by bol zaručene dobrý. Tento používam už niekoľko rokov a vždy je vynikajúco mäkká.

0,5 kg čerstvej chobotnice

0,7 l bieleho vína

0,7 l vody

3 lyžice octu

2 bobkové listy

4 klinčeky

celá červená cibuľa

nové korenie

300 g zemiakov

olivový olej

petržlenová vňať

Dobre umytú chobotnicu v celku uvaríme v bielom víne a vo vode (pomer 1:1). Do cibule zapichneme klinčeky a bobkový list, pridáme nové korenie, ocot a začneme variť. Veľmi dôležité je, aby voda nevrela. Ja nechávam elektrický sporák na 2. stupni a varím cca 2 hodiny. Uvarenú chobotnicu následne vytiahneme z vody, pridáme na kocky pokrájané zemiaky a tie uvaríme vo vývare z chobotnice domäkka. Scedíme, premiešame s vychladnutou na kolieska nakrájanou chobotnicou, dochutíme lyžicou octu, soľou, olivovým olejom a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Je to mňamka!

Publikované: Slovenka Zdravie Rodiny, september 2015